mooie boeken maak je samen

Een boek van Gijs Wortel voor boekenliefhebbers

Boekbinder en winnaar van de Grafische Cultuurprijs 2008, Gijs Wortel wordt in september 2022 80 jaar. Het boekbinders vak is in Nederland aan het verdwijnen en grafisch ontwerpstudio De Vormforensen vindt dat deze kennis overgedragen moet worden. Ter ere van Gijs zijn verjaardag en zijn oeuvre geven ze een boek uit. Middels een crowdfunding via Voordekunst.nl en sponsoren kon het boek worden gerealiseerd. Bijna 2 jaar na de eerste ontmoeting is het boek er!

16 september wordt het boek gepresenteerd bij het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Gijs zijn roots liggen in de Jordaan en zijn enorme passie voor boekbinden zijn de aanleiding voor deze bijzondere plek. Vanaf 17 september is het boek verkrijgbaar in diverse boekwinkels of via onze webshop.

 

­­Mooie boeken maak je samen

Met dit boek slaan we een brug tussen generaties boekenmakers. We delen de kennis en het ambacht van de boekbindlegende Gijs Wortel. Het boek neemt je mee door een selectie van 35 bijzondere boeken die de veranderingen van de grafische industrie zichtbaar en leesbaar maken. De huidige boekenmaker kan zich voeden met tips van Gijs, een lexicon aan vaktermen en bindtechnieken. Met deze uitgave verzamelen en publiceren we kennis die nu nog aanwezig is. 

 

Gijs Wortel

Gijs Wortel (1942) is geboren in Amsterdam en kwam al heel vroeg in aanraking met het boekbindersvak. Hij werd opgeleid aan de Amsterdamse Grafische School en SGV in Utrecht. Hij werd docent en directie lid op de Grafische MTS in Amsterdam en had diverse managementfuncties bij twee grote boekbinderijen in Nederland, Spiegelenberg en Stokkink. Vanuit Gijs Wortel Binding begeleidt en bindt Wortel nog steeds boeken en werkt hij samen met ontwerpers. Een aantal mooie samenwerkingen zoals het SHV-boek wat hij bond voor Irma Boom, de kunstboeken die hij nog steeds ontwikkeld met Mark van den Eijnden en het levensproject de Atlas Blaeu van der Hem, staan beschreven in de uitgave. Naast de binderij waar hij op het moment in Someren-Eind elke dag te vinden is verzamelt Gijs boeken, materiaal en gereedschappen uit de grafische geschiedenis. Gijs won in 2008 de Grafische Cultuurprijs en zijn vakmanschap is nog steeds actueel en waardevol voor de huidige ontwerpers, binders en drukkerijen.

Wie maken het boek

Samen met auteur Alex de Vries en fotograaf Erik Smits werkte we afgelopen jaar samen aan de inhoud van het boek. Het productieteam bestaat uit Drukkerij Tielen, papierleverancier IGEPA, Boekenbinderij Brepols, Van Heek Textiles, Repro Hermans en Gijs Wortel Binding. Grafisch ontwerpstudio De Vormforensen (Anne-Marie Geurink en Annelou van Griensven) zijn initiatiefnemers van het boek en geven het in eigen beheer uit.

 

Meer informatie over mooie boeken maak je samen

www.mooieboekenmaakjesamen.nl

 

Bestellingen voor Boekhandels:

Uitgeverij

Waanders Uitgevers, Zwolle

www.waanders.nl

 

Online bestellingen particulier:

https://shop.devormforensen.nl/

 

keep me updated!!