025 Arnhem Nijmegen

GRAPHIC DESIGN AS A PROCESS TOOL FOR THE URBAN CULTURAL REGION 025 ARNHEM NIJMEGEN

In samenwerking met Stephen Hodes van LAgroup hebben wij van 2017 tot en met 2019, een proces voor de profielbeschrijving van de culturele stedelijke regio, 025 Arnhem Nijmegen begeleidt. Een proces waar Gemeente Arnhem, Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland, Cultureel Netwerk Arnhem en Cultureel Netwerk Nijmegen twee jaar aan hebben gewerkt. Het resultaat, een groeidocument waarin plannen worden gefundeerd voor een duidelijke gezamenlijke profilering als culturele stedelijke regio.

Procesbegeleiding

Voor 025 hebben wij onze expertise als grafisch ontwerpers ingezet om een ingewikkeld proces te begeleiden.Als grafisch ontwerpers maakten we het proces zichtbaar waardoor er meer betrokkenheid en grip op het proces komt.

Een complexe structuur waarin veel verschillende partijen samen moeten komen tot één profiel. Hoe kunnen twee verschillende steden die jaren met de rug naar elkaar toe stonden samen werken? Waar zitten de mogelijkheden? Waar liggen de ambities? Wat kan er concreet worden uitgevoerd? Hoe brengen we overheid en cultuursector samen? Hoe creëren we draagvlak en betrokkenheid? Wat zijn belangrijke speerpunten en hoe kunnen we deze twee verschillende culturen samen laten werken? 

Door middel van het organiseren van bijeenkomsten met workshops, presentaties en gesprekken creëerden we contact onderling waardoor samenwerken en uitwisselingen werd gefaciliteerd. We brachten concrete informatie terug tot nieuwe presentaties en vragen. Het groeidocument is een tastbaar resultaat van een zoektocht waarin mogelijkheden worden verkend.

Betrokkenheid door zichtbaarheid
Binnen het traject ontwikkelden we twee identiteiten. Een identiteit voor het onderzoek en kennismakings proces en een identiteit voor het opleveren van de uitkomsten hiervan. De naam van het eerste traject is 'zoek' een enkel intern gebruikte naam en identiteit gecombineerd met koppeltekens in de vorm van de rivieren De Waal en De Rijn. De essentie van deze identiteit zit letterlijk in de naam. 

De tweede identiteit kreeg vorm om met het proces en de bevindingen naar buiten te treden. De naam '025 Arnhem Nijmegen' is een regio naam waarin in 025 de verbinder wordt tussen de netnummers 026 en 024. De identiteit heeft twee bogen die staan voor de rivieren, de bruggen die de steden met elkaar verbinden. De kleuren die we overnamen uit de identiteit 'zoek' zijn het gehele proces gebruikt om in elke vorm Arnhem, Nijmegen en de gezamenlijke componenten te visualiseren.

Het groeidocument

Het groeidocument is een cahier. Arnhem en Nijmegen kregen in de identiteit een kleur toegekend die we doorgevoerd hebben in het document. Hierdoor wordt meteen zichtbaar wanneer het inhoudelijk Arnhem of Nijmegen betreft. 

Inhoudelijk gaat het document in op het DNA van beide steden, de culturele verschillen, gezamenlijke ambities en een beeldessay.

In oktober 2018 werd het groeidocument gelanceerd. Een document waarin plannen worden gefundeerd tot meer samenwerking tussen de twee steden. Wethouders Noël Vergunst (Nijmegen) en Hans de Vroome (Arnhem) plantten een appelboom, gaven de boom water met Waal- en Rijnwater en ondertekenden met beide netwerken het groeidocument.